فلومتر گردابی یک دستگاه اندازه گیری جریان است که برای اندازه گیری جریان مناسب است و در آنجا معرفی قطعات متحرک مشکلاتی را ایجاد می کند. آنها در کلاس های صنعتی ، برنجی یا ساخت و سازهای پلاستیکی در دسترس هستند. حساسیت نسبت به تغییرات در شرایط فرآیند کم است و هیچ قسمت متحرک نسبت به سایر انواع کنتورها سایش نسبتاً کم دارد.
فلومتر گردابی تحت اصل ریختن گرداب فعالیت می کنند ، جایی که گردابهای نوسان کننده در مواقعی رخ می دهند که سیال مانند جریان آب از یک بلوف (برخلاف جریان ساده) عبور کند. فرکانسی که گردابها ایجاد می شوند به اندازه و شکل بدن بستگی دارد. این ایده آل برای برنامه های کاربردی است که هزینه های پایین نگهداری مهم باشد. فلومتر گردابی اندازه صنعتی بصورت سفارشی ساخته شده اند و برای برنامه های خاص به اندازه مناسب نیاز دارند.
فلومتر ورتکس می تواند دبی بخار ،گاز،مایعات را با استفاده از ایجاد گرداب محاسبه کنند.جریان گردابی هنگامی اتفاق می افتد که مانع در مسیر جریان سیال وجود داشته باشد.
تاریخچه ساخت فلومتر گردابی
تئودور فون کارمان ، فیزیکدان مجارستانی و آمریکایی ، اولین کسی بود که این اثر را توصیف کرد که در آن جسم غیر جریان (همچنین به آن بدن جوش داده می شود) که در مسیر یک جریان سریع قرار می گیرد ، باعث می شود که مایعات به طور متناوب از جسم جدا شوند. در دو طرف پایین دست خود ، و با لایه مرزی جدا می شود و به پشت خود پیچیده می شود ، گرداب ها را تشکیل می دهد (که به آن گرداب یا گرداب نیز گفته می شود). وی همچنین خاطرنشان کرد: فاصله بین گردابها ثابت بوده و صرفاً به اندازه سنگی که آن را تشکیل داده است بستگی دارد.
کاربرد
فلومتر اندرس هاوزر ورتکس در بسیاری از صنایع مختلف به منظور اندازه گیری حجم سیال مانند مایعات، گازها و بخار استفاده میشود.
این دستگاهها در صنایع شیمیایی و پتروشیمی و همچنین در نیروگاهها و سیستمهای تولید بخار کاربرد دارند
میتوان آنها را یکی از مناسبترین گزینهها در حوزه مخازن تحت فشار و شرایط خورنده معرفی کرد.
این محصول شرکت اندرس هاوزر برای محدوده دمایی بین 200- تا 400+ درجه سانتی گراد به کار گرفته میشود که نشان دهنده کاربرد وسیع آن در حوزههای مختلف است
کمی درباره فلومتر :
فلومتر دستگاهی می باشد که جهت اندازه گیری مقدار کمی حرکت سیال و یا به عبارتی جهت اندازه گیری جریان سیال در فرآیندها قابل استفاده می باشد. فلومترها انواع خیلی زیادی دارند که براساس نوع عملکرد آنان به جرمی، الکترومغناطیسی، حرارتی، ورتکس و… تقسیم بندی می گردند که در ادامه اطلاعات کاملی درمورد آنها را دریافت خواهید نمود.
اندازه گیری جریان:
اندازه گیری جریان را می شود به عنوان کمی سازی حرکت سیال یا به عبارت دیگر، جهت اندازه گیری مقدار جریان سیال در لوله در محفظه احتراق، دیگ بخار، نفت و گاز، صنایع فرآیندی و شیمیایی، نیروگاه حرارتی، شیر و لبنیات، تعریف نمود. جریان، حجم سیالی می باشد که در یک واحد زمان می گذرد. اندازه گیری جریان با اهمیت ترین کار در حوزه ی ابزار دقیق می باشد. اندازه گیری جریان آب در کانال باز و جریان فاضلاب هم جهت حفظ و ذخیره آب تمیز ضروریست. به تعریف بسیار ساده، مقدار جریان عبوری از سطح مقطع مشخص مثل لوله در مدت زمان مشخص جریان یا فلو نام دارد.
طیف وسیعی از کاربردهای اندازهگیری جریان وجود دارد مثل: کنترل سیستم، جریان آب در تصفیه خانه ها یا مصارف خانگی و اندازه گیری گازهای صنعتی و سوخت.
جریان یا Flow چیست؟
جریان را می شود به عنوان حجم یا مقدار جرم سیالی که از مقطع لوله در واحد زمان جاری میشود تعریف نمود. جریان را قادریم به صورت کلی به 2 روش اندازه گیری نمود:
1) جریان حجمی:
جریان حجمی به عنوان کمیت حجمی تعریف میشود که در یک بخش معین در واحد زمان جریان مییابد.
Qv = V/t
که در آن، V = حجم، t = زمان، Qv = جریان حجمی.
جریان جسم مایع و گاز اغلب به صورت حجمی اندازه گیری می گردد.
2) جریان جرمی:
جریان جرمی به عنوان کمیت جرمی تعریف می گردد که در یک قسمت معین در واحد زمان جریان مییابد.
Qm = m/t
که در آن، m = جرم، t = زمان، Qm = جریان جرمی
جریان اجسام جامد اغلب بر حسب جرم در واحد زمان اندازه گیری می گردد. رایج ترین واحدهای حجمی کیلوگرم بر ثانیه، t/hr و... هستند.
تفاوت روتامتر و فلومتر:
روتامتر یک فلومتر می باشد که جریان حجمی مایعات و گازها را اندازه گیری می نماید. هیچ فرقی میان روتامتر و فلومتر وجود ندارد و این اصطلاحات قابل تعویض می باشند. در درون یک فلومتر، یک گاز یا مایع شناور را حرکت می دهد تا موقعی که به تعادل برسد. کاربر می تواند به آسانی میزان جریان گاز یا مایع را از مقیاس کنار لوله یا مقیاس روی لوله بخواند.
روتامترها مقرون به صرفه هستند – هم قیمت و هم عملکرد روتامتر به صرفهجویی در کار کمک می نماید و افت فشار کمی دارند.
بی نیاز به برق خارجی – روتامترها دستگاههای مکانیکی می باشند که جهت اندازه گیری جریان گاز یا مایع نیازی به برق ندارند. از آن رو که نیازی به برق نیست، کاربران روتامترها را در منطقه های خطرناک و دورافتادهای نصب می نماید که تامین برق آن گران است.
میتوانید فرآیند را به صورت کامل ببینید – کاربران قادرند به آسان اندازه گیری جریان را بخوانند و به روند آنان نگاه کنند.
نصب و نگهداری ساده – روتامترها را با اتصال خط فرآیند به خروجی و ورودی نصب کنید. پیش از کارکرد کامل از عمودی بودن آن مطمئن شوید.
تکرارپذیری – با دقت به شرایط فرآیند یکسان، یک روتامتر اندازه گیری جریان را روز به روز به دقت تکرار می کند.